Mig og Sorring/Toustrup – Egon Kristensen

Jeg har fået overdraget stafetten og vil gerne fortælle lidt om mig selv og min familie.

For nøjagtig 30 år siden kørte jeg igennem Toustrup på vej til arbejde i Ikast og så et lille rødt hus, der var til salg på Ryttervej. Anette og jeg havde boet i Århus i flere år og fået to børn, Marie og Mads. Vi kørte forbi et par gange, så på huset og slog straks til; vi trængte til at komme væk fra storbyen. Anette arbejdede dengang i Mellerup, så beliggenheden var perfekt; vi havde nøjagtig 50 km på arbejde i hver sin retning. Anette var naturligvis interesseret i, hvordan vandkvaliteten var. Da vi så på huset ringede de tidligere ejere derfor straks til formanden for Toustrup Vandværk, vores nabo Mogens Jensen. Han kunne forsikre os om en rigtig god vandkvalitet. Samme formand for vandværket kom kort tid efter forbi og meddelte os, at han havde sat vores aconto-betaling for vand op, da han kunne konstatere at vi havde små børn! Det var nok ikke forekommet i Århus. En anden episode, viste os også, at nu var vi kommet på landet: Jeg havde i god tid ringet til Gjern Kommune og sagt at vi gerne ville have børnehaveplads til Marie i Sorring. Telefonisk fik jeg at vide, at det ikke var noget problem: ”Vi har pasningsgaranti i kommunen, så hun kan bare starte 1. april”. I Århus var vi jo vant til at man skulle løbe pladsanvisningen på dørene for at få en plads, så en uge inden vi skulle flytte ind, ringede jeg til Gjern Kommune og sagde, at jeg ikke kunne forstå, at jeg ikke havde modtaget en skriftlig bekræftelse på børnehavepladsen i Sorring. Svaret fra kommunen var: ”Jamen det har jeg jo sagt til dig i telefonen, at det er i orden!” – Intet unødvendigt bureaukrati.

Vi blev straks en del at det blomstrende lokalsamfund og deltog med glæde i det. Medlem af Toustrup Forsamlingshus, medlem af Vandværket, medlem i Teaterforeningen, medlem af Skolebestyrelsen, medlem af Lokalrådet. På den måde fik vi rigtig mange gode venner og en stor omgangskreds.

Da Anna kom til, var huset på Ryttervej ved at blive for lille, og vi måtte overveje at bygge et par værelser til. Grunden var i forvejen bebygget op til grænsen (godt og vel), så da jeg henvendte mig til Gjern Kommune om en evt. tilbygning, var svaret prompte: ”Men så må I jo have en dispensation, det der med bebyggelses­grad er mere relevant på Nørrebro end det er i Gjern Kommune!”

Arbejdsmæssigt har jeg efter endt uddannelse på Århus Universitet med Musik og Historie arbejdet på Ikast-Brande Gymnasium i 37 år. Igennem næsten alle årene har jeg været tillidsrepræsentant, jeg har siddet i bestyrelsen i Gymnasieskolernes Lærerforening og i Magistrenes A-kasse; været lokalbestyrelsesformand i Lokaludvalget og har haft mange forhandlinger med det daværende Ringkøbing Amt. Da jeg for 5 år siden gik på pension fra Ikast-Brande Gymnasium fortsatte jeg mit arbejde i bestyrelsen i Akademikerpension, hvor jeg tidligere var blevet formand. Dengang konstaterede ”Børsen” i en stort opsat forsideartikel: ” Musiklærer fra Ikast skal nu administrere 115 milliarder kr.” Underforstået: det ville da aldrig gå godt. Det synes jeg nu i al beskeden, at det gjorde. Da jeg fik ansat de rigtige folk, gik det rigtig godt både med afkast og grøn omstilling. For et par år siden valgte jeg så at blive fuldtidspensionist, og det nyder jeg i fulde drag.

Efter at alle børnene var flyttet hjemmefra, genoptog Anette og jeg for 5 år siden ungdommens ferierejseform og tog på en måneds interrail; spontant rundt i Europa til storbyer, på vandreture etc. En fantastisk ferieform, som vi helt sikkert vil gentage. Nedenfor et par billeder, fra vores ophold i Bologna:

Sidste år havde jeg fornøjelsen af at fejre min 70-års fødselsdag med venner, familie, naboer, teaterforenings-folk, mandskor, tidligere kolleger etc. til en stor fest på Restaurant Venge Kloster. Festen skulle have været i Toustrup Forsamlingshus, men to dage før blev huset oversvømmet og kunne ikke anvendes. Heldigvis havde Mads via sit arbejde på Lillering gode kontakter, så det lykkedes at flytte festen. Nedenfor billede af min søde kone og mine 4 børn til fødselsdagen:

Egon Kristensen

Posted in: Mig og Sorring

Written by Martin