Mig og Sorring af Gitte Dalsgaard Jakobsen

Mit navn er Gitte Dalsgaard Jakobsen. Jeg er født i Års i Himmerland, og flyttede til Dallerup da jeg var 5 år, sammen med mine forældre Dagmar og John ”mekaniker” (de havde auto-værksted i 35 år, der hvor OK tanken er i dag) og min lillebror Tommy. Kort efter blev familien forøget med Ulla og et par år efter Uffe.

Vi boede i Dallerup i 4 år hvor jeg havde min daglige gang på Westergaards bondegård, og tilbragte også mange timer på kirkegården sammen med Gustav, Tove og Peter Møller, når de passede deres arbejde. Det var før der fandtes børnehaver udenfor storbyerne.

I 1967 flyttede vi til Silkeborgvej 18 i Sorring, og jeg begyndte at spille håndbold i STIF, på banen hvor Høghgårdsvejs nye huse nu præger bybilledet. Jeg har været medlem af STIF i næsten alle årene siden, så det må være mindst 45 år!

Jeg gik 7 år på Sorring Skole og havde Per Bjørn som lærer i nogle fag. Bagefter fortsatte jeg 3 år i Fårvang.

Da jeg var 12 år begyndte jeg at hente varer i Brugsen og hos Købmand Bak og Købmandsbutikken hvor der nu er Røde Kors, for 3 familier 2-3 gange i ugen. Det var for bager Røhling, deres datter Birgit som havde en tøjbutik på Høghgårdsvej 3 og tømrer Graugaard der havde møbelforretning på Silkeborgvej 14. I en skoleferie var jeg på Post Fjerkræslagteri i Holmstol, og jeg begyndte at være barnepige hos forskellige familier, bl.a. hos Søren Ryge der dengang boede på Høngevej.

Efter skoletiden blev jeg stuepige på Hotel Dania i Silkeborg, så blev jeg ung pige i huset hos en familie i Risskov, inden jeg kom i lære som smørrebrødsjomfru på Norsminde Gl. Kro. Det var imens jeg var der, at Karsten og jeg fandt sammen. Så fik jeg arbejde på Silkeborg Kurbad, og vi købte hus i Mollerup og flyttede sammen. Det var i sommeren 1981.

I 1983 blev vi forældre til Heidi og overtog husmandsstedet ”Sultenlurer” på Skolebakken 30 i Sorring d. 1/1 1984.

I januar 1985 fik vi Morten og blev gift i september, og i 1988 fik vi Brian.

De har alle 3 gået på Sorring Skole, og fortsatte på Fårvang, inden de kom på hhv. Gymnasiet, HTX og HHX i Silkeborg.

Fra 1982 til 1993 var jeg ansat hos pyntegrønts-firmaet Jopin i Mollerup som sæsonarbejder. Og nød at være hjemmegående hos børnene, i de perioder der ikke var noget arbejde.

Karsten som er udlært smed hos Bent Sørensen (der havde værksted hvor Jens Hansen nu har el-forretning), arbejdede fra efteråret 1983 til sommeren 1997 hos Container Care i Århus, og har siden været ansat hos Sorring Maskinhandel.

I 20 år havde vi lidt landbrug med svin, høns, planteavl og juletræer, men nu er jorden forpagtet ud, og Karsten passer i stedet 3 vandværker.

Jeg har siden 1994 været ansat i forskellige institutioner hvor jeg har gjort rent, lavet mad og været pædagogmedhjælper, hvilket jeg har været og er meget glad for.

I mine unge år var jeg håndbold-hjælpetræner, og da Brian blev 5 år startede jeg med at træne ungdoms fodbold og sluttede først med det da jeg fik skiftende arbejdstider i 2008. Siden har jeg været holdleder for Damesenior fodbold, og spiller stadig på holdet, det er super sjovt, i år er den yngste på holdet 18 år, og så er vi et par stykker på 60 år, så her er plads til alle.

I 2013 var Karsten og jeg så heldige at der var plads til os i Sorring Skiklub, så vi kunne prøve at komme på skiferie, det har vi været med på siden og nyder det meget, selvom jeg kun er kommet til at kunne stå på de blå pister.

Siden 1985 har jeg også siddet nogle år i bestyrelsen for forskellige foreninger, bl.a. Sorring Forsamlingshus, STIF + Støtteforeningen og i Dagli’Brugsen. Når der har været teaterstykker i PAF, og der er blevet afholdt Sommerfest/Byfest, Torvedage, Fællesspisninger m.m. har jeg været med som hjælper. Det har givet mange sjove timer i fællesskab med andre, og det vil jeg gerne opfordre alle til at prøve.

Bedstemor titlen er jeg mega stolt af, indtil videre er det blevet til 4 børnebørn. Mille og Brian der i øjeblikket er ved at flytte til Resenbro har Maja på 5 år og Oliver på 2 år, og Heidi og Brian der bor i Nøvling v/Ålborg har Magnus på 2½ år og Frederik på 8 mdr. Louisa og Morten bor i Ejdrup mellem Nibe og Aars.

Sorringhus er også et sted jeg ynder at komme, og jeg glæder mig til at kunne deltage i mange flere aktiviteter der, når jeg om få år kan stoppe med at arbejde.

For mig er Sorring/Toustrup et smørhul, skøn natur, overskuelig, med de institutioner og indkøbs muligheder der er behov for, til at få et mindre samfund til at fungere, men tæt ved større byer. Jeg nyder at bo her, og håber at blive her mange år endnu, at kunne fortsætte med at deltage i fællesskabet og alle de forskellige aktiviteter der tilbydes, og snakke med venner, bekendte og nye mennesker, når vi mødes rundt i området.

God sommer til alle.

Gitte Jakobsen

 

Posted in: Mig og Sorring

Written by Henrik