Mig og Sorring – Mogens Kaspersen

af Mogens Kaspersen

Tak for stafetten til Bodil van Rijn, jeg skal forsøge at gøre mit bedste.

Jeg hedder Mogens Kaspersen, indehaver af Sorring Autotrim på Herredsvejen i Sorring, eller ”Mogens fra Sorring”, som jeg plejer at præsentere mig i telefonen, når jeg bestiller reservedele.

Jeg er født i 1967 som den ældste af 4 brødre på en gård i Toustrup, hvor min far også er født. Han overtog ejendommen fra mine bedsteforældre et par år, før jeg blev født. Min mor er født på Sverriggården i Sorring. Min kone, Birgitte, er født på en gård på Toustrup mark, som også hendes far overtog efter forældrene. En gren af Birgittes familie har boet på Toustrup mark i over 150 år – måske meget længere. Mine bedsteforældre flyttede til hhv. Toustrup og Sorring for omkring 90 år siden, så Sorring/Toustrup området er et sted, man bliver hængende!

Præsten i Dallerup sogn da jeg blev født, Ole Rydal, døbte både Birgitte og jeg og siden vore tre børn. Skoleinspektøren i vores skoletid, Per Bjørn, var der også stadig, da det blev børnenes tur til at komme i skole. Der var også stadig lærere fra min mors skoletid, da jeg gik der.

Birgitte og jeg gik begge på Sorring skole i 1.-7. klasse, så vi har kendt hinanden næsten altid. Da pigerne kom med til fastelavnsmarchen i Toustrup, fulgtes vi også der. Da jeg i 1981 var konge ved fastelavnsfesten i forsamlingshuset var hun min dronning – og det er hun stadig!

Birgitte med fanen og jeg klar til afgang på Toustrup St. Vej – th. Festen i forsamlingshuset

Birgitte fortsatte i 8. og 9. klasse på Fårvang skole. Derefter kom hun på EFG levnedsmiddellinje og siden i lære som butiksslagter i en slagterforretning i Ry. Derfor er hun fantastisk til at lave mad! Jeg tog 8.-9. klasse på Kornmod i Silkeborg, men var ikke begejstret for at gå i skole, jeg ville hellere lave praktisk arbejde og havde allerede længe vidst, at jeg ville være mekaniker.

Straks efter at have afsluttet 9. klasse, fik jeg job som arbejdsdreng på Gummifabrikken i Låsby. Her var jeg, indtil jeg fik læreplads hos Saab-forhandler Verner Mortensen i Silkeborg. (Han havde også rødder i Sorring!) Som 11/12-årig ”arvede” jeg vores nabos gamle knallert. Jeg fik den også til at køre, så vi kunne køre ræs på markvejen. Siden kom flere knallerter til. Jeg havde fået indrettet et værksted derhjemme i det tidligere roehus. Der tilbragte jeg mange timer, ofte sammen med kammerater.

Herredsvejen 22, 5.11.1995

Da jeg havde afsluttet læretiden, skulle jeg aftjene værnepligt. Men der var et par måneder til, så i den tid arbejdede jeg hos Ib Lundgård, Horskilde Auto, som var beliggende i det gamle mejeri, Hovedgaden 99, i Sorring. April 1988 tiltrådte jeg som menig i Dronningens Livregiment, Nr. Uttrup. Efter hjemsendelse købte Birgitte og jeg sammen et hus på Rodelundvej i Glarbo. Birgitte var stadig hos slagteren i Ry, så det var en passende afstand til, at hun kunne køre på arbejde på sin Puch Maxi. – Jeg kom igen til Horskilde Auto, hvor jeg var et par år. Derefter søgte jeg til Silkeborg og kom først til Jens Nielsen/Volvo, derefter til Mercur biler, som senere blev købt af Ejner Hessel/Mercedes og Mitsubishi. – Til huset i Glarbo hørte en stor garage, som jeg indrettede til værksted. Der fik jeg mine første kunder. Jeg havde nogle gange været ude på Herredsvejen i Sorring for at få noget lavet hos Mogens Arhøj, som var ekspert i turbo-motorer. En dag spurgte han mig, om jeg ikke ville købe hans ejendom. Det kunne jeg godt tænke mig, men vidste ikke lige, hvordan det skulle lade sig gøre. Det endte dog med, at alle brikker faldt på plads, så vi flyttede til Sorring 1.10.1995.

2 måneder forinden havde vi fået vores første søn, Christian, så den første begivenhed, der blev fejret på Herredsvejen, var hans dåb.

Vi arbejdede stadig begge ude, Birgitte i Ry og jeg i Silkeborg, nu hos Carl Hjorth/Volvo og Renault. Samtidig fik jeg så småt gang i værkstedet hjemme, det betød lange arbejdsdage. Vi blev gift i Dallerup kirke i 1997, året efter blev søn nr. 2, Kasper, født. Efter barselsperioden skiftede Birgitte arbejdsplads til pålægsfabrikken Delika i Hammel. Jeg sagde mit job i Silkeborg op, og 1.11.1998 startede jeg ”Sorring Autotrim” på fuld tid.

I 2001 meldte jeg mig til en konkurrence udskrevet af ”Motormagasinet”, hvor man skulle dyste om at blive ”Danmarks bedste mekaniker”. Jeg vandt konkurrencen, det var en god reklame for mit dengang forholdsvis nystartede værksted.

Foruden titlen vandt jeg også 2 billetter til Formel 1. Så jeg tog Birgitte med til løb i Østrig i foråret 2002. – Jeg har i mange år været interesseret i motorsport. I mine unge år kørte jeg selv en lille smule. Først på crosser hjemme i grusgraven, senere ”Folkeræs” på forskellige baner i Jylland og på Fyn. Men det blev for tidskrævende. Bilen blev som regel smadret i hvert løb, så der skulle bruges lang tid på at gøre den køreklar til næste løb. Men jeg har været tilskuer flere gange både til Le Mans i Frankrig og Formel 1 flere steder i Europa.

Camilla blev født i 2003. Efter barselsperioden blev Birgitte hjemmearbejdende altmuligkvinde på værkstedet – og mange andre steder. Vi har lavet mange forbedringer/forandringer på ejendommen i tidens løb. I 2006 var det værkstedets tur. Der blev bygget til, så der blev et par ekstra arbejdspladser og lifte, et kontor, personalerum, toiletter og venterum til kunder.

Rejsegilde på værkstedstilbygningen

 

 

I årenes løb har vi haft en del lærlinge og svende på værkstedet. Jeg har droslet ned på folkeholdet og har nu kun en svend, Nicklas, som også er udlært her, Nicklas er naturligvis fra Sorring! – Han er i øvrigt oldebarn af vore naboer hjemme i Toustrup, mine ”reservebedsteforældre”, Esther og Jens Peter Mikkelsen. Selvfølgelig har jeg også Birgitte, som hele vejen har været min uvurderlige hjælp og støtte. Desuden er hun en fantastisk mor for vore børn.

Vi har gennem alle årene i Sorring været ”medspillere” i institutioner og foreninger: Børnehave, skole, idrætsforening, hallen, forsamlingshuse både i Sorring og Toustrup. Ikke at forglemme den årlige skitur med ”Sneexpressen” til Norditalien i uge 7 sammen med en masse gode folk fra Sorring og omegn. For en del år siden kom jeg i bestyrelsen for Sorring vandværk. Efter John Stephensens sygdom og død blev jeg formand. – Det giver en del arbejde – og indblik i undergrunden i området!

I 2017 overtog vi naboejendommen, Herredsvejen 28, der bor vores ældste søn, Christian, sammen med kæresten, Kirstine. Christian er udlært mekaniker hos Ejner Hessel, Tilst, hvor han stadig arbejder. Kasper er i lære hos Sanistål i Herning. I fritiden er han fitness-instruktør i Sorring-hallen, og i week-ender serverer han af og til på Knudhule Badehotel. Camilla går i 9. kl. på Sølystskolen i Silkeborg. Hun har fritidsjob i Sportmaster på Vestergade og på Silkeborg Højskole. Desuden er hun ivrig håndboldspiller. Hun skal på efterskole efter sommerferien.

Som det forhåbentlig fremgår, har vi befundet os godt i Sorring, og har planer om at blive her mange år endnu!

Hele familien samt hundene Lulu og Sille

 

Mogens Kaspersen

Posted in: Mig og Sorring

Written by Henrik