Lidt historie

Forud for den stiftende generalforsamling, som fandt sted den 22. november 2000, havde der været en række måder blandt lokale interesserede om mulighederne for at skabe en ramme omkring de 3 formål, som man endte ud med at formulere og som foreningen blev etableret for at varetage.

I kraft af de mange involverede ildsjæle var foreningen særdeles aktiv i de første mange år. Der blev sendt en ansøgning til Indenrigsministeriet om midler fra Landdistriktspuljen til etablering af en landsbyportal og en internetcafe. I marts 2001 fik vi bevilget godt en tredjedel af det ønskede beløb, og arbejdet gik i gang trods de beskedne økonomiske midler. Der blev ret hurtigt etableret en landsbyportal hos udbyderen Jepponet og der kom gang i arbejdet med at sælge ideen om at være med til de lokale virksomheder, foreninger og institutioner.

I januar 2002 åbnede også en Cafe og Netcafe i det tidligere bodega-lokale i Sorring Forsamlingshus på Hovedgaden 21. Her kunne man få stillet den lille sult og spille på en af de 10 maskiner, hvoraf 2 var tilkoblet internettet via ISDN-forbindelse. Det viste sig snart, at der ikke var grundlag for en Cafe, så energien blev kanaliseret over på et Service-Center, som bl.a. det samtidigt etablerede lokale anpartsselskab Sorring Bær benyttede sig af. Der blev også givet IT-kurser for kvinder, hhv. nye brugere og let-øvede, og flere klasser fra Sorring Skole havde projekter i Netcafeen.

Ved et tilfælde fik vi på torvet i Sorring besøg af Klikstart-bussen med IT-udstyr og bemanding, og året efter i 2004 afviklede vi i skolens hal et Klikstart-kursus for over 100 deltagende begyndere med begrænset eller intet kendskab til IT. Forplejning og foredrag foregik i forsamlingshuset.

Fra Videnskabsministeriet fik vi i 2002 bevilget 395.000 kr. til projektet Sorring – en IT-landsby”. Disse midler betød endnu mere aktivitet i foreningens regi, hvor der nu ud over de mange frivillige kræfter kunne udbetales godtgørelse for de tungeste arbejdsopgaver. Der blev startet mange forskellige aktiviteter som åben Landsby i skolernes efterårsferie, konkurrencer og messe i vinterferien, og der var medlemsarrangementer som f.eks. kurser og E-møder, som var temmelig nyskabende på den tid, og der var live-foredrag ved en medarbejder fra Videnskabsministeriet. Af andre tiltag kan nævnes “Sorring på Motorvejen” og “Banner på Tårnet” i forbindelse med åben Landsby-arrangementet med over 300 deltagere ved åbent Tårn og underholdning ved Symfobi-orkestret i hallen hos Jørgen Jensen. Ved siden af denne kraftanstrengelse fandtes der også kræfter til at starte op med First Lego League-konkurrencerne for interesserede børn og unge.

Igen i kraft af de mange involverede ildsjæle blev der i Internetgruppen Sorrings regi taget utallige initiativer, hvoraf langt de fleste var i samarbejde med andre lokale aktører. F.eks. var det her, at grundstenen blev lagt til etablering af et lokalråd for området, ligesom foreningen har været medvirkende årsag til og deltaget i arbejdet med istandsættelse og indretning af lejede lokaler i byen, først den tidligere bodega og siden den tidligere sparekassebygning i Hovedgaden. Faktisk var Internetgruppen Sorring også involveret i det store projekt med gennem renovering af Sorring Forsamlingshus i 2005/6.

Gennem årene har der været afholdt kurser, it-værksted, nat-cafer og debatmøder, og der har været afholdt utallige arrangementer i forbindelse med projekter, som der var opnået tilskud til. Men i årene omkring 2008-2013 oplevede vi i Internetgruppen Sorring, at kendskabet til IT var blevet så udbredt, at der ikke længere fandtes muligheder for at opnå tilskud til det videre arbejde, hvorfor der ikke længere var økonomi til at drive Netcafeen og ikke mindst fordi mange efterhånden havde bedre og kraftigere maskiner derhjemme. Samtidig sporedes der en stor udbrændthed blandt de frivillige kræfter i foreningens regi, som desværre førte til en omtumlet tid, hvor også driften af vores landsbyportal var udfordret.

Til alt held kom der dog nye folk på banen og dermed nye kræfter til at gennemføre det store arbejde med at genetablere og videreføre landsbyportalen Sorring.dk. Der måtte også tages nogle vigtige beslutninger om en mere økonomisk drift og et tilrettet fokus i forhold til, hvordan foreningens formål skulle søges opfyldt. Der er nu skåret kraftigt ned på afholdelsen af arrangementer og driften finansieres nu af de beskedne kontingenter fra medlemmerne og er gjort helt uafhængig af tilskud udefra. Der har i de senere år været ro omkring driften af Sorring.dk, som vi anser for at være en vigtig og stabil kilde til information for lokale borgere og også for mulige tilflyttere til vores område.

Den nye bestyrelse består delvist af medlemmer, der har været med fra begyndelsen, og delvist af nyere folk, som har bidraget til at flytte fokus hen på servicering af foreningens medlemmer, gerne i samarbejde med medlemmerne. Det har været med til at give landsbyportalen Sorring.dk fornyet berettigelse i en tid, hvor de sociale medier ellers tiltager sig mere interesse. Men hvor de sociale medier har deres stærke sider, så har vores landsbyportal sin force i at være et altid tilgængeligt opslagsværk, der viser de muligheder, som vores lokalsamfund kan byde på – naturligvis forudsat at de lokale aktører ønsker at medvirke ved tilstedeværelse på Sorring.dk