Rally lydighed

Rally lydighed – Hvad er det?

Rally lydighed er startet for at lave et sjovt alternativ til alm. lydighedsarbejde. Denne sport, har til hensigt at fremhæve det positive fællesskab mellem hund og ejer baseret på tillid og respekt. Rally lydighed kan dyrkes af ALLE hunde uanset race, baggrund, sind og helbred.

Attitude er mere vigtigt end præcision. Hund og ejer ”skal bare have det sjovt”. Det er vigtigt at hunden synes det er sjovt, det fremmer appellen og arbejdsiveren.

Hund og fører gennemfører en bane med bestemte øvelser i nummerrækkefølge i eget tempo. Det gælder dog om at være hurtigst med færrest fejl (ligesom i agility). Hver af disse øvelser er angivet med et skilt (10-20 stk. alt efter niveau), der viser hvad man skal gøre. Kommandoerne er ikke så streng som ved traditionelle lydighedsprøver.

 

Øvelserne/skiltene i Rally lydighed er baseret på almene lydighedsøvelser, som er nyttig i ens hverdagskontakt og færden med hunden, men også på sjov og legeøvelser der kan aktivere hunden og ens samarbejde.

I Rally lydighed må man meget af det, man ikke må til alm. lydighedsprøver og det gælder i alle 4 klasser. Man må tale lige så meget med sin hund man vil – men kun pænt, taler man grimt, bliver der trukket i point! Man må også bruge kropssprog, tegn og klap – alt det man vil, bortset fra at røre ved hunden, og godbidder bruges kun under træningen, dem må man ikke bruge ved en prøve eller konkurrence.
Der skal være et samarbejde mellem hund og fører, både under og mellem øvelserne, men der kræves f.eks. ikke en perfekt pladsposition.
Hunden skal dog være under kontrol og indenfor en afstand af ½ meter fra føreren. Skiltene må ikke berøres undtagen af en logrende hale og linen må ikke være stram.

 

Prøver i Rally lydighed viser nytten af hunden som menneskets ledsager og ikke kun hundens evne til at følge en angivet øvelse. Det grundlæggende formål med Rally lydighed er at skabe en aktivitet, som ikke kræver omfattende præcision for at opnå succes.

 Rally lydighed i STIF Familiehund

For at kunne træne på Rally lydighed skal man kunne den basale lydighed nogenlunde. Altså hunden skal kan gå pænt i line eller fri ved venstre fod, udføre sit og dæk på kommando. Hvis ens hund kan udføre den basale lydighed, så er Rally holdet åben for deltagelse. Det forventes at man som fører efter introduktion til Rally kan arbejde selvstændigt med sin hund på banen og tager initiativ til egen træning.

 

Træningen starter i begynder klassen og så arbejder vi os stille op.
Træning vil foregå ved at hundefører i første omgang skal lærer de forskellige skilte at kende og at hund og hundefører skal lære at udføre øvelserne sammen. Så kommer træning af præcision af øvelserne, træning af længerevarende koncentration for både hund og fører til at kunne gennemføre en hel bane og træning af forstyrrelser under gennemførelse af en bane og øvelser.

 

Rally lydighed kræver ikke deltagelse i konkurrence for at oprykke træningsmæssigt fra fx begynder til øvet klasse. Rally lydighed er så flydende i sine øvelser at man stille indarbejder det i sin træning, som man har lyst.

Bliver man bidt af denne sportsgren inden for hundeverden er der dog mulighed for at komme ud og deltage i konkurrence med/mod andre hundeklubber.

Spørgsmål besvares ved Tina Brokmann – 4072 9339 eller tina@ludvina.dk